02.04.2023

Prognoza vremena za APRIL





Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Prvi deo meseca hladniji i znatno hladniji od proseka
  • U prvih nedelju dana na planinama obilniji sneg koji je moguć čak i u nizijama
  • U prvih 6-8 dana velika opasnost od pojave kasnog mraza
  • Drugi deo meseca donosi temperature u granicama proseka i više ne bi trebalo biti jakih zahlađenja uz kasne mrazeve.
  • Količina padavina bi trebala biti oko ili malo iznad proseka, dok bi se za ceo mesec srednja temperatura trebala kratati malo ispod proseka
  • Period od 22.04. do oko 27.04. bi moglo obeležiti i malo toplije vreme od proseka, ali je poslednjih dana u mesecu moguće novo zahlađenje



Prognoza vremena po nedeljama
_____________

Period od 03.04. do 10.04.


U periodu od 03.04. do 07.04.sledi jače zahlađenje uz padavine. Planinski deo Srbije, posebno nad jugom i jugoistokom regiona R5 kao i nad većim delom regiona R3 bi oko 04.04. mogao imati i vrlo obilne snežne padavine (lokalno i preko 20cm), dok bi sneg bio moguć i u nižim delovima Srbije te je ponegde i u tim predelima moguće kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača i do oko 10cm visine.

U periodu od 03.04. do 06.04. duvaće jak severni vetar. Temperature vazduha će biti ispod i znatno ispod proseka i oko 04.04. bi se maksimumi mogli kretati od 0 do +4 stepena Celzijusa, dok bi preko 900mnv tokom celog dana temperatura bila ispod nule.

Posle 06.04. malo toplije uz slabiji vetar i dnevne maksimume od +5 do +10 stepeni Celzijusa što je i dalje znatno ispod proseka. Posle 06.04. raste opasnost od pojave kasnih mrazeva koji bi se nad regionima R1 i R2 kao i nad nižim delovima regiona R4 kretali od -2 do 0 stepeni Celzijusa, dok bi u višim delovima regiona R5 i R3 bili od -7 do -3 stepeni Celzijusa. To su temperature pri kojima će dolaziti do daljeg oštećenje cvetne i lisne mase.

Oko 09.04. se očekuje novo pogoršamje sa kišomu nižim i snegom u delovima regiona R3 i R5 koji su preko 800mnv. Tada nad delovima Serbije koji su ispod 800mnv više ne bilo opasnosti od mraza ali bi dnevni maksimum i dalje bio od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod prosečnih vrednosti za ovaj deo godine.


Period od 10.04. do 17.04.

 

Drugu nedelju u mesecu bi trebao da obeleži nastavak trenda relativno hladnog vremena ali bi se negativna anomalija polako ublažavala te bi poslednjih 2-3 dana temperatura nad većim delom Srbije mogla biti oko prosečnih vrednosti.

U prvih 4-5 dana će u predelima koji su ispod 800mnv biti povremne kiše, posebno oko 13.02. dok bi iznad te visine i dalje bilo uslova za susnežicu i sneg te bi najviši delovi regiona R3 i R5 (koji su preko 1000mnv) i dalje imali povremene snežne padavine.

Vetar bi dolazio sa zapada i severozapada što je i dalje relativno hladan izvor vazdušne mase ali ne tako kao direktan prodor sa severa koji će uslediti početkom meseca. Jutarnji minimumi od -1 do +6 stepeni Celzijusa, tako da će ponegde i dalje biti opasnosti po pojave slabog, najčešće prizemnog mraza, dok bi se dnevni maksimumi kretali od +6 do +16 stepeni Celzijusa.

Posle 15.04. bi uz okretanje vetra na jugozapadni smer i povremenu pojavu kiše i pljuskovajoš malo otoplilo te bi se temperature trebale kretati u granicama proseka ili samo malo ispod njega i dnevni maksimumi bi verovatno iznosili od +11 do +21 stepen Celzijusa.


Period od 17.04. do 24.04.


Treću nedelju u mesecu bi trebalo obeležiti vremenske prilike koje bi znatno više bili u skladu sa kalendarom u odnosu na prve dve nedelje. Sa izmenom sinoptike nad Evropom ka nama će uglavnom dolaziti topliji vazduha sa jugozapada kontinenta tako da će uz tipično, promenljivo, vreme temperature biti oko prosečnih vrednosti.

Povremeno će dolaziti do prolaznih naoblačenja uz pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a sa porastom temperature ulazimo u sezonu lokalnih nestabilnosti koje ponegde mogu biti i vrlo jake, i za kratko vreme doneti obilniju kišu uz moguću pojavu grada i jaku grmljavinu.

Obzirom da će se u trećoj nedelji aprila atmosfera tek početi jače zagrevati grmljavinski pljuskovi i lokalne nepogode će još uvek znatno češče biti i delovima Srbije ispod 800mnv, posebno nad regionima R1, R2 i brdskom delu regiona R3 i R4. 

U trećoj nedelji meseca količina kiše trebala kretati oko proseka, dok bi se i temperatura vazduha trebala kretati oko prosečnih vrednosti. Dnevni maksimumi bi se u toku najvećeg dela treće nedelje aprila trebali kretati od +15 do +23 stepena Celzijusa, što je u okviru proseka za ovaj deo godine. Jak vetar se uglavnom ne očekuje osim na kratko na lokalnom novou u zoni grmljavinskih pljuskova.



Period od 24.04. do 30.04.


Za poslednju nedelju u mesecu odstupnje vazdušnog pritiska od proseka daje signal za anticiklon negde nad središnjom Evropom. Vrlo je verovato da će početkom tog perioda jezgro ovog anticiklona biti iznad našeg dela Evrope te će prvi deo poslednje nedelje u mesecu obeležiti suvo i toplo vreme uz maksimume koji će često prelaziti i +25 stepeni Celzijusa.

Drugi deo poslednje nedelje, a posebno poslednjih par dana obeležilo izmeštanje anticiklona zapadnije od nas i spuštanje hladnog fronta preko Alpa ka našem delu Evrope. To bi značilo da bi sam kraj meseca doneo jače osveženje, kišu i grmljavinske pljuskove, a u koliko ispred fronta bude dovoljno toplo u samoj zoni fronta moglo bi biti i jačih vremenskih nepogoda. Iza fronta bi duvao jak severozapadni vetar.

U prvom delu nedelje bi maksimumi mogli biti iznad proseka, lokalno možda i do oko +28 stepeni Celzijusa, dok bi krajem meseca osvežilo uz vrednosti od +14 do +21 stepen Celzijusa.

Tek za poslednu nedelju aprila stoji određena verovatnoća da nad regionima R1 i R2 ona bude malo suvlja od proseka.



Marko Čubrilo, profesor geografije

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija